Intrebari frecvente

 • Am avut o dauna auto ! Ce trebuie sa fac ?

In primul rand va trebui sa mergeti la politie, daca nu intra in calcul constatul amiabil, si sa obtineti avizul de reparatie si procesul verbal. Apoi se va anunta firma de asigurare in termen de 48 de ore despre dauna. Va trebui sa mergeti la cel mai apropiat sediu al acesteia pentru a deschide un dosar de dauna la care va trebui sa depuneti :

– avizul de reparatie de la politie si procesul verbal;
– daca masina este in leasing o scrisoare prin care firma de leasing isi da acordul pentru reparatie;
– daca reparatia se face pe RCA-ul celui vinovat va trebui sa aveti o copie dupa RCA-ul acestuia;
– daca reparatia credeti ca ar putea dura prea mult pe RCA si aveti CASCO (atentie la fransiza, daca aveti in contract, posibile majorari la reinoirea politei) puteti sa mergeti la firma de asigurari unde v-ati facut asigurarea CASCO si sa va deschideti acolo dosarul de dauna urmand ca ei sa primeasca banii de la firma de asigurari unde soferul vinovat si-a facut RCA-ul;
– mai sunt necesare si alte acte precum copie dupa B.I. / C.I., talonul masinii si altele.

In urma deschiderii dosarului de dauna masina intra in service, se face un calcul al reparatiei, reprezentantul firmei de asigurari isi da acordul si masina se va repara. In urma reparatiei unitatea service va elibera un deviz de plata catre asigurator. In urma semnarii acordului de plata (un pas ce poate dura, timpul este diferit de la asigurator la asigurator) se elibereaza masina.

Acest proces poate dura de la cateva zile la cateva luni in functie de gravitatea daunei si de asiguratorul ales.

 • Ce este fransiza?

Fransiza este partea din dauna pe care o suporta Asiguratul. Aceasta reprezinta un anumit plafon stabilit la incheierea politei implicand faptul ca nu se despagubesc pierderi/daune mai mici decat acesta, sau se scad din valoarea despagubirii.

Exemplu: daca dauna este in valoare de 1000 RON, dumneavoastra suportati 400 RON, iar compania de asigurari suporta restul de 600 RON.

 • Ce este constatarea amiabila si cand se foloseste ?

Constatarea amiabila este o procedura utilizata in cazul accidentelor rutiere soldate doar cu daune materiale minore.

Procedura se aplica NUMAI cand sunt indeplinite concomitent urmatoarele conditii:

 • s-a produs un accident rutier doar cu pagube materiale (fara vatamari corporale)
 • in care sunt implicate maximum doua vehicule, care detin RCA valabil la data producerii accidentului
 • din accident nu au rezultat pagube si la alte structuri (stalpi, garduri, cladiri, etc.)
 • accidentul are loc pe teritoriul Romaniei
 • Daca am pierdut polita RCA ce trebuie sa fac?

Sa va adresati societatii care v-a incheiat polita pentru a va emite un duplicat. Daca este incheiata prin intermediul nostru luati legatura cu noi! Imediat vom rezolva.

 • Ce avantaj am daca am RCA si Casco la aceeasi societate?

Singurul avantaj este ca veti beneficia de extinderea asigurarii casco si pentru riscul de furt, gratis, in afara teritoriului Romaniei.

 • Care e perioada minima de incheiere pentru un RCA?

Perioada minima este de 6 luni. Cu exceptia masinilor ce urmeaza sa aiba numere rosii-in acest caz se poate incheia si pe o luna!

 • De ce este obligatorie incheierea unei polite RCA?

Scopul acestei asigurari este ca cel pagubit sa primeasca obligatoriu desbagubiri pentru daunele suferite, independent de situatia materiala a celui care a produs paguba( cu alte cuvinte chiar daca cel care a prous paguba ar putea sau nu sa plateasca despagubiri). In acest fel asigurarea de raspundere civila auto este in interesul tertului pagubit dar si in interesul celui care a produs paguba.

 • De ce exista diferente de tarife atat de mari intre societatile de asigurare?

Piata asigurarilor este libera, fiecare societate avand astfel dreptul sa stabileasca propriul pret. In functie de politica de dezvoltare, de categoria sociala si categoria de risc vizate, apar preturi diferite. De fiecare data cand vezi o diferenta mare de pret, trebuie avute in vedere conditiile de asigurare si despagubire, reputatia, bonitatea financiara si reasiguratorii pe care societatile de asigurare comparate ii au.

 • Cum se procedeaza la despagubirea daunelor pe RCA?

Dacă ați fost păgubit în urma unui accident produs de un vehicul, trebuie să vă adresați asigurătorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul-verbal de constatare de la poliție sau, după caz, cu exemplarul formularului ”Constatare amiabilă”.

Utilizarea formularului Constatare amiabilă de accident se realizează de către cei doi conducători auto numai atunci când există un acord comun de voință. La completarea acestui formular, se impune mare atenție la înregistrarea corectă a tuturor rubricilor din conținut. În submeniul Asigurări auto/Constatarea amiabilă de accident aflați pentru ce tip de accident și în ce condiții poate fi utilizat acest formular, care sunt avantajele utilizării acestuia și care sunt pașii de urmat.

Pentru deschiderea dosarului de daună vă puteți adresa oricărei unități teritoriale a asigurătorului respectiv, indiferent de unitatea care a emis polița.

Reamintim faptul că partea pagubită are dreptul de a solicita despăgubiri pentru prejudiciile produse vehiculului și înainte de efectuarea reparației acestuia. Asiguratorul RCA are obligația de a stabili cuantumul despăgubirii la valoarea prețurilor practicate de către unitățile de specialitate sau prevăzute în cataloagele de specialitate astfel încât despăgubirea primită să-i permită pagubitului efectuarea reparațiilor.

De asemenea, reamintim faptul că, în orice situație, păgubiții au posibilitatea de a efectua reparația la orice unitate reparatoare doresc, indiferent dacă aceasta se află sau nu pe lista service-urilor cu care societatea de asigurare are încheiate convenții de colaborare.

Asiguratorul RCA are obligația de a efectua plata dosarelor de dauna, în maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii și cuantificării daunei.

Dacă asigurătorul RCA are suspiciuni întemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, are obligația de a comunica în scris asiguratului și păgubitului, în termen de 10 zile de la data avizării daunei, intenția de a desfășura investigații. Aceste investigații nu pot dura mai mult de 3 luni de la data avizării daunei. Asigurătorii RCA au dreptul să efectueze propriile investigații indiferent dacă accidentul a fost protocolat prin Proces verbal al Poliției sau prin formularul Constatare amiabilă de accident.

 • Am fost lovit de un autovehicul care nu avea asigurare RCA. Ce fac?

Trebuie sa va adresati Fondului de Protectie a Victimelor Strazii, fond administrat de Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR). Acesta va poate despagubi. Detalii la telefon 021.319.13.02

 • Am fost lovit de un autovehicul inmatriculat in strainatate. Ce fac?

În situația în care ați fost păgubit în urma unui accident produs de un vehicul asigurat dar înmatriculat în străinătate, vă puteți adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România pentru asistență.

În situația în care cel vinovat de producerea daunei nu deține o asigurare obligatorie RCA valabilă la data producerii accidentului sau nu a fost identificat, vă recomandăm să vă adresați Fondului de Protecție a Victimelor Străzii..

Despăgubirile acordate terțului prejudiciat din acest Fond acoperă:

· daunele materiale, cât și vătămările corporale – dacă cel vinovat de producerea accidentului nu deține o asigurare obligatorie RCA (urmând ca Fondul să își recupereze banii de la persoana vinovată);

· numai vătămările corporale – dacă cel vinovat de producerea accidentului a rămas neidentificat.

 • Ce reprezinta o asigurare Carte Verde ?

Reprezinta asigurarea obligatorie pentru cazurile de raspundere civila fata de terte persoane pagubite prin accidente de autovehicule produse in afara teritoriului Romaniei. Este obligatorie pentru toti detinatorii de autovehicule, persoane fizice sau juridice care parasesc cu acestea spatiul Romaniei. In baza politei de asigurare Asiguratorul, se angajeaza ca la producerea riscurilor prevazute sa despagubeasca tertele persoane pagubite prin accidente de autovehicule

 • Este obligatoriu sa-mi asigur locuinta?

Da, incepand cu 15 iulie 2010 a intrat in vigoare Legea Asigurarii Obligatorii a Locuintelor, legea 260/2008. Astfel, pana pe 15 iulie 2011 toate cladirile cu destinatia de locuinta din Romania trebuie asigurate, in caz contrar proprietarii vor fi amendati potrivit legii

 • Totul despre asigurarile obligatorii de locuinta

Legea privid asigurarea obligatorie a locuintelor aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice a fost publicata in monitorul oficial si clasifica locuintele in doua tipuri :

Tipul A – constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic

Tipul B – constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic;

Asigurarea obligatorie a locuintei acopera, prin lege, numai Dezastrul Natural si anume cutremure de pamant, alunecari de teren sau inundatii, daca se manifesta ca fenomene naturale.

Suma asigurata este de :

a) 20.000 Euro, pentru fiecare locuinta de tip A, cu o prima de 20 Euro

b) 10.000 Euro, pentru fiecare locuinta de tip B, cu o prima de 10 Euro

 • Cum stabilesc suma pentru care doresc sa imi asigur locuinta?

Suma asigurata este data de valoarea de piata sau de valoarea de inlocuire.
Pentru apartamente se foloseste valoarea de piata din momentul incheierii politei, adica suma cu care se vinde un apartament cu aceleasi caracteristici si din aceeasi zona.
Pentru case se foloseste valoarea de inlocuire si reprezinta costul construirii (la preturile uzuale de piata) a unei cladiri noi avand caracteristici constructive si functionale similare cu cea asigurata.

alfaakb.com

 

mgid advertising